O disciplini

Preponsko jahanje je Olimpijska disciplina konjičkog sporta. Ova izuzetno zanimljiva ali i zahtjevna disciplina za cilj ima testiranje treninga snage, kontrole, hrabrosti, vještine i tehnike natjecateljskog para. Natjecateljski par čine jahač i konj, od kojih se zahtjeva da u zadanom vremenskom roku pređu određenu putanju (parkur) preskačući preko prepona. U standardnoj utakmici, natjecateljskom paru je cilj završiti parkur bez srušenih prepona i unutar zadanog vremena.

Kazneni bodovi označavaju greške koje natjecateljski par pod sticajem raznih okolnosti može napraviti u parkuru, i svaka od grešaka za posljedicu nosi kaznene bodove koji se zbrajaju. Za svaku srušenu preponu i za svako odbijanje prepone dodjeljuju se 4 kaznena boda, a za prekoračenje vremena 1 kazneni bod po svakoj započetoj sekundi. Količina kaznenih bodova može varirati zavisno od vrste preponskog takmičenja.

Pobjednik je onaj natjecateljski par koji je parkur završio bez kaznenih bodova, odnosno natjecateljski par s najmanje kaznenih bodova ili najviše pozitivnih bodova, ovisno o tipu utakmice i tablici po kojoj se utakmica sudi.

Preponsko jahanje jedna je od disciplina konjičkog sporta koja svakim danom dobiva sve više popularnosti. Činjenica da su preponski turniri u cijelom svijetu sponzorirani od strane visokih političkih dužnosnika kao i drugih utjecajnih ikona te poznatih svjetskih brendova automobila, satova i nakita govori nam koliko je preponsko jahanje prestižna, atraktivna i zanimljiva disciplina.

U nedelju, 18.10.2020. godine održano Otvorenog prvenstva Federacije BiH u preponskom jahanju BASQUIL CHALLANGE 2020  na Bjelašnici, u Babinom dolu